Warzywa i sałaty jako zdrowe przekąski

Drobne przekąski spożywane pomiędzy posiłkami, nawet w małych ilościach, mogą dostarczyć naszemu organizmowi nawet kilkaset dodatkowych kalorii. Zjadane nieświadomie np w trakcie siedzenia przed telewizorem lub komputerem, to droga do problemów z cerą i zaokrąglonej sylwetki. Dlatego warto się zmotywować i zamienić je na zdrowe przekąski.

Warzywa gotowane, duszone lub pieczone

Warzywa mogą być smacznym dodatkiem do głównego dania, ale sprawdzą się również jako niskokaloryczna przekąska. Najzdrowsze przekąski warzywne to te gotowane, duszone na niewielkiej ilości oliwy, pieczone lub grillowane. Szczególnie polecamy warzywa sezonowe: brukselka, szparagi, cukinia, bakłażan, cebula, papryka, brokuły, kalafior, kapusta, karczochy, pomidory. Marchewkę i buraki, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, lepiej zjadać na surowo.

Sałatki warzywne

Surowe warzywa można komponować, tworząc lekkie, warzywne sałatki. Wzbogacić ich smak można dodając kilka kawałeczków sera, małą łyżeczkę oliwy lub majonezu, zioła i sos winegret. Szczypta soli i już możemy cieszyć się lekką i smaczną przekąską.

Sałaty

W sklepach bez problemu kupimy różne sałaty: masłowa, lodowa, liść dębu, szpinak, jarmuż, roszponka, rukola. Można mieszać je ze sobą, wzbogacać o dodatek warzyw, owoców czy bakalii. Idealnie pasują do nich oliwa, smakowy ocet, sos winegret lub odrobinę majonezu czy musztardy. Nawet duży talerz dowolnej sałaty to znikoma liczbę kalorii.

Wygraj z głodem między posiłkami, dbając jednocześnie o swoje zdrowie i sylwetkę!