Ziemniaki to wartościowy element potraw

Ziemniaki – naprawdę wartościowy składnik potraw

Nie prawdziwe jest twierdzenie, że ziemniaki są bezwartościowe i tuczące. Odpowiednio przyrządzone kartofle to mała ilość kalorii, z dużą zawartością witamin – zwłaszcza witaminy C i beta-karotenu), minerałów, błonnika i białka.

Ziemniaki stają się tuczące dopiero poprzez wszelkie dodatki: sosy, mięso i tłuszcz. Gotowane w wodzie kartofle to 75 kcal. / 100 g. To źródło wielu cennych dla naszego zdrowia substancji odżywczych. Miąższ ziemniaków zawiera lekkostrawne węglowodany, a białko dorównuje jakością sojowemu, uznawanemu za najzdrowsze białko roślinne na świecie.

Ziemniaki – bulwy pełne witamin

Szczególnie młode kartofle są są cennym źródłem witaminy C. Jeden ziemniak średniej wielkości zawiera ok. 16 mg witaminy C (dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi ok. 60 mg). Im więcej czasu minęło od wykopków i im dłużej ziemniaki leżą w kopcach, sklepach lub piwnicach, tym witaminy C jest w nich coraz mniej. Żółte odmiany mają całkiem sporo beta-karotenu (tym mniej, im jaśniejszy miąższ). Wszystkie zawierają nieco witamin H, K, B1, B2, B6 i PP. Są bogate w pierwiastki mineralne, głównie potas i fosfor, ale w śladowych ilościach mają też magnez, wapń, żelazo, mangan, sód, fluor, jod i siarkę. Jedząc często ziemniaki, uzupełniamy niemal wszystkie niedobory substancji mineralnych w naszym organizmie.

Ziemniaki – polecane na trawienie, nadciśnienie i kamienie

Ziemniaki są polecane osobom wracającym do zdrowia lub cierpiącym na choroby układu pokarmowego, a nawet niemowlętom, które matki odstawiły od piersi. Zawarty w ziemniakach błonnik sprzyja procesom trawienia, pomaga na zaparcia, biegunki i ułatwia usuwanie cholesterolu z organizmu. Obecnie systematyczne picie soku z surowych ziemniaków zaleca się jako naturalny lek na wrzody żołądka, nadciśnienia i artretyzmu. Natomiast wywar z ziemniaków gotowanych lub z obierek rozpuszcza kamienie, i to zarówno nerkowe, jak i żółciowe.

 

Danie z ziemniakami? Jedzmy na zdrowie!